Depresyon, kişinin ruhsal halini derinden etkileyen, sosyal ve mesleki alanlarda büyük sıkıntılar oluşturan en yaygın psikiyatrik hastalıklardan biridir. Depresyondaki birey, çökkün, mutsuz, ağlamaklı veya kederli ruh halindedir. Bazı bireylerde bu durum kendini aşırı sinirlilik, kızgınlık veya çabuk öfkelenme şeklinde de gösterebilir.

Haberin detaylarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Haber görseline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

UYKU BOZUKLUĞU YAŞAYANLAR DİKKAT !

Depresyon, kişinin ruhsal halini derinden etkileyen, sosyal ve mesleki alanlarda büyük sıkıntılar oluşturan en yaygın psikiyatrik hastalıklardan biridir. Depresyondaki birey, çökkün, mutsuz, ağlamaklı veya kederli ruh halindedir. Bazı bireylerde bu durum kendini aşırı sinirlilik, kızgınlık veya çabuk öfkelenme şeklinde de gösterebilir. Kişide daha önceden yapmaktan zevk aldığı durumlara karşı (hobiler, sohbet etme, eğlenceli ortamlarda bulunma, cinsellik vs.) genel bir isteksizlik hali vardır. Bu durumla paralel olarak kendini yorgun, halsiz ve bitkin hisseder, tüm enerjisi alınmış gibidir.

Depresyondaki hastalarda mutsuzluk veya keyifsizlik gibi duygusal şikayetler ön planda olmakla birlikte, bazı hastalarda ise duygusal şikayetler geri planda bastırılmış olup, uyku şikayetleriyle başvurabilirler. Özellikle duygusallığın aşırı bastırıldığı durumlarda, iş güç koşturmasıyla ruh halinin farkında olunamadığı durumlarda uyku sorunu depresyon veya diğer psikiyatrik rahatsızlıkların habercisi olabilir.

Ne yapmalı- Ne Zaman Başvurmalı?

Birkaç günlük uykusuzluklarda hemen panik yapılmamalıdır. Hormonal ve dış etkenlere bağlı değişikliklerde bir kaç günlük uyku sorunları yaşanabilmektedir. Fakat bu durum bir kaç haftadır sürüyorsa doktora başvurmak gerekir.

Uyku Sorunu Hayatı Nasıl Etkiler?

Uyku sorunu; uykuya dalma güçlüğü, kesik kesik uyuma, hiç uyuyamama, derin uykuya geçememe veya çok erken uyanma gibi sorunlarla karşımıza çıkabilir. Günlük hayatımıza etkisi ise halsizlik, yataktan bir türlü kalkamamak, dikkat eksikliği, yapacağı işe konsantre olamama, gün içinde ani bastıran uyku atakları veya sinirlilik şeklinde kendini gösterebilir.

İdeal Uyku Süresi Nedir?

Kişiden kişiye, yaşa ve yaşam koşullarına göre değişmekle birlikte günlük 7-9 saatlik uyku idealdir. Aşırı erken kalkmak veya aşırı geç yatmak da, süresi iyi olsa da, uyku kalitesini bozar.

Ne yapmalı?

Uyku hijyenine dikkat edilmeli
Sessiz ve yeterince karanlık bir ortamda uyunmalı
Yatış ve kalkış saatleri düzenli olmalı
Manyetik alan yaratacak cihazlar odada bulundurulmamalı
Yatak ve yastık kalitesi kişiye uygun olmalı
Yatmadan en az 2 saat önce bilgisayar ekranından, en az 1 saat öce TV ekranından uzak durulmalı
Uyumadan önceki 2 saat yemek yenmemeli
Salonda, koltukta ve TV karşısında uyunmamalı,
Yatakta yemek yemek veya ders çalışmak, gibi faaliyetler yapılmamalı
Uyumadan önceki saatlerde dinlendirici müzikler ve kitap okumak faydalı olur.